bijdrage van docent geo-ict Jan Willem van Eck
In een wereld van sensoren zijn wij ook sensor geworden. 1e jaars studenten Geo Media & Design kunnen dat zelf ervaren, door vrijwillig mee te doen aan het Locatie Experiment. Waarom? Zo kan je meemaken hoe het is om jouw persoonlijke locatie te delen. En kan je onderzoeken welke geografische vragen die data mogelijk zouden kunnen beantwoorden.
De voorwaarden van het experiment zijn duidelijk: deelname is niet verplicht, anoniem deelnemen is mogelijk, je bepaalt zelf wanneer je de tracker aanzet en alle data wordt achteraf weggegooid. We bewaren enkel een paar geanonimiseerde plaatjes, waarvoor we ook specifiek goedkeuring vragen. Wat we nu al ontdekken in deze data: waar reed je wanneer mogelijk iets te hard door de bocht? Bij welke bank ben je hoelang naar binnen gegaan, of was je alleen aan het pinnen? Wat was dat voor een wandeling, terwijl je deel zou nemen aan een les? Laad jij je telefoon eigenlijk nooit helemaal op?
Het kan handig zijn om je locatie met je collegae te delen. Zo weet je waar zij aan het inmeten zijn of hoever de dijkinspectie al is gevorderd. De hamvraag voor de studenten: welk geografisch patroon zouden we met de geleverde data écht kunnen onderzoeken?
Privacy en ethiek komen als onderwerpen als snel om de hoek kijken. Actueler kan het bijna niet, zie het NRC over Hoe het CBS en T-Mobile de privacy schonden.
En nu? De eindevaluatie staat al gepland. Ik hoop op interessante vragen, zoals: waarom heb je meegedaan, en waarom niet? Wanneer heb je de tracker aangezet en wanneer juist niet? Wat zouden we nog meer kunnen vastleggen? Moeten we dat wel willen? En wat moeten we tenminste opnemen in het Locatie Experiment, Versie 1.0?