Studenten Aarde en Klimaat ervaren de effecten van klimaatadaptatie
door Annet Pouw, docent aquatische ecologie
Dit jaar zijn we in Almere gestart met de nieuwe opleiding Aarde & Klimaat. In de module Water in het Landschap (PWAL) leren de studenten over de verschillende watersystemen in Nederland, zoals beeksystemen. Ook leren ze hoe waterbeheerders ons land klimaatbestendiger maken.
Dat houdt in dat er zowel rekening gehouden moet worden met wateroverlast als met watertekorten. Hoe doe je dat? Eén van de voorbeeldprojecten is de Hierdense beek bij Ermelo.
Deze beek is in de afgelopen jaren verhoogd middels “building with nature”; door op strategische plekken zand en dood hout aan te brengen ontstaan obstakels en variatie in stroomsnelheid.
Natuurlijke processen herstellen zich daarmee: de beek gaat weer meanderen en het nabijgelegen bos overstroomt af en toe. In natte periodes ontstaat zo ‘n 80ha overstromingsvlakten in het bos, wat veel voordelen heeft.
Zo wordt door de sponswerking het grondwater aangevuld, houdt het benedenstrooms gelegen Hierden droge voeten én wordt het bos een stuk diverser en spannender.
Dit laatste hebben de studenten zelf mogen zien en ervaren toen we onder leiding van Maarten Veldhuis van waterschap Vallei en Veluwe dit mooie beekdal bezochten. Zo nat was het daar al een paar jaar niet meer geweest, wat een geluk!